Cel putin in cultura noastra se cunosc haine edificatoare pentru cult si portul fiecarei zone, ce sunt brodate si atent lucrate. Este cert faptul ca broderia exista de multa vreme, doar ca la ora actuala este o activitate ce in mare parte, daca nu total, inlocuieste lucrul manual cu un proces automatizat.
Ca definitie, broderia inseamna sa decorezi un material textil cu ornamente cusute, integrate. Diferite culori si modele pot crea diferite stiluri. Aici totul tine de imaginatie si creativitate. Se poate aplica unor tinute vestimentare sau unor obiecte de decor, poate include perle, margele, chiar si paiete. Obiectele ce sunt inzestrate cu broderie nu cunosc schimbari de croi, de tipar, ci doar o imunatatire de aspect care sa le faca sa fie deosebite, originale.
In trecut, broderia era vazuta ca semn de bogatie. Spre exemplu, in Asia Antica sau Europa, astfel de aplicatii demonstrau statutul social. Se folosea chiar si aur sau argint si cele mai populare obiecte ce erau decorate astfel erau batistele, uniformele sau steagurile.
Munca de broderie a fost multa vreme una manuala. Tehnicile erau transmise din generatie in generatie, ba chiar imbunatatite pe parcursul timpului. O munca de migala care a cunoscut in cele din urma “ajutorul” masinilor specializate. Dupa ce Anglia a avut si primele ateliere profesionale pe acest segment, conceptul s-a raspandit foarte usor in intreaga Europa. Acum o masina de brodat este atat de complexa incat are nevoie doar de programare, de setare a unui program pentru a-si face treaba.
O alta diferenta intre broderia din trecut si cea actuala tine nu numai de capacitatea unei masinarii ce a inlocuit maiestria muncii unei pricepute cusatorese. Materialele folosite erau de regula lana sau matasea. Acum se foloseste bumbacul cel mai adesea, matasea artificiala sau organza.
Mai mult decat atat, aplicarea modelelor, indiferent despre ce tip este vorba, este mai limitata la ora actuala. Cu alte cuvinte, in trecut, broderiile reprezentau uneori si scene din natura sau cultura, pe zone extinse, devenind un model expus al draperiilor, covoarelor, portretelor etc. Acum insa acestea fie innobileaza o tinuta, fie este vorba de un logo, de personalizarea unor obiecte, insa cu design minimal.
De asemenea, broderia ce era in trecut cu fir de aur si argint la ora actuala este rar folosita. Poate ca implica si costuri deosebite, ceea ce face ca o tinuta vestimentara de acest gen sa nu fie una usor de adoptat. In orice caz, ar insemna ceva exclusivist. Mai degraba se folosesc materiale scumpe de genul matasii, ce ridica valoarea unui obiect.
Concluzie
Desi multe dintre aspectele ce definesc broderia s-au schimbat, acest model de personalizare al articolelor textile diverse a ramas un reper de imaginatie expusa si adusa la rang de arta. Ca si in trecut, la ora actuala cand vine vorba de broderie totul este de un stil apreciat, deosebit, ce iese in evidenta.
S-a creat o intreaga industrie din acest punct de vedere, ateliere dotate corespunzator ce creeaza broderii extinse. Ceea ce a pornit de la necesitatea de a coase, s-a transformat in timp intr-o arta cu potential.