Exista persoane care se confrunta cu boli ale ochiului interior, iar din acest motiv sunt nevoite sa poarte ochelari de vedere. Fie ca opteaza pentru rame ochelari de vedere Guess, sau pentru ochelari care au alte rame, acestia trebuie sa fie purtati pentru remedierea problemelor.
In continuare vom discuta putin despre aceste boli interne ale ochilor, pentru ca dorim ca toti cei care se confrunta cu una dintre aceste afectiuni, sa poata acumula cat mai multe informatii.
Boli Ale Ochiului Interior
Tractul uveal
Tractul uveal este un strat vascular de tesut – adica un strat bogat in vasele de sange – care se afla langa suprafata interioara a sclerei.
Este impartita in trei structuri: coroidul, un strat foarte vascular care alimenteaza sangele straturilor exterioare ale retinei; corpul ciliar, un tesut in mare masura muscular, care contracteaza si se relaxeaza pentru a modifica focalizarea lentilei; si irisul, partea colorata a ochiului, care formeaza deschiderea reglabila a ochiului, elevul.
Corpul ciliar, care se afla in spatele si la baza irisului, functioneaza si prin formareaumor apoasa, productia si drenajul care regleaza presiunea intraoculara. Umorul apos este, de asemenea, sursa de nutritie a cristalinului si a corneei, care sunt avasculare (fara vase de sange).
Uveita
Inflamatiile tractului uveal sunt intotdeauna potential grave din cauza efectelor secundare pe care le pot avea asupra altor structuri intraoculare. In cele mai multe cazuri, boala afecteaza fie partea anterioara a uvei – adica irisul si corpul ciliar – fie partea posterioara, coroidul.
Inflamatia care afecteaza in principal corpul ciliar si zona anterioara a vitreului este denumita uveita intermediara si, daca nu se identifica nici o alta cauza, poate fi numita si pars planita. Un atac de uveita acuta anterioara (numit si iritis) incepe cu durere profunda, inrosire si miros de viziune.
Ochiul este sensibil la lumina si poate lacrima, desi nu exista descarcare ca si in conjunctivita. Elevul tinde sa se stranga, iar marcajele clare ale irisului pot deveni mai putin distincte.
In uveita cronica anterioara, simptomul principal este estomparea vederii. Acutchoroidita (denumita si uveita posterioara) se caracterizeaza printr-o aparitie brusca a vederii incetosata, cu multe pete negre care plutesc in campul vizual al ochiului.
Multe afectiuni infectioase si boli inflamatorii si imunologice sistemice sunt cunoscute ca provoaca uveita. Intr-o mare parte a cazurilor, cu toate acestea, in special atunci cand inflamatia este limitata la segmentul anterior, se dovedeste imposibil sa fii sigur de cauza.
Unele cazuri sunt asociate cu sindromul Reiter, o afectiune care afecteaza barbatii tineri.
Tumorile tractului uveal
Tumorile pigmentate sunt cele mai frecvente tumori care apar din tractul uveal. Acestea pot fi benigne (cum ar fi un nevus sau un mol) sau maligne (cum ar fi melanomul).
Choroidul este un loc comun pentru aceste leziuni, care poate impinge retina inainte si poate provoca o detasare a retinei. Tulburarile de vedere sunt cele mai frecvente simptome, dar daca tumoarea este neglijata, melanoamele coroide se pot mari si pot provoca inflamatii si cresterea presiunii in ochi.
Portiuni mici ale tumorii pot intra in fluxul sanguin si se pot depune in organele indepartate, in special ficatul. Cresterea acestor depuneri secundare este adesea lenta si poate sa nu fie aparenta pana la multi ani dupa diagnosticarea tumorii in ochi.
Optiunile de tratament pentru melanom variaza si includ tratamentul local cu radiatii sau indepartarea ochiului (numita enucleatie).