Probabil ca fiecare dintre cei care au cautat pe internet informatii despre rack-uri, au descoperit cate ceva legat de HDD-uri sau de SSD-uri, asa ca vom vedea in continuare ce este un rack.

Ei bine, rack-ul este un dispozitiv care se aseamana cu o cutie si care permite ca in interiorul sau sa fie intrudus un HDD sau un SSD, si permite conectarea la calculator prin mufa USB.

Cate tipuri de rack-uri exista?

Tinand cont de locul acestora de instalare, putem spune ca rack-urile sunt interne sau externe. Rack-urile interne sunt folosite mai putin, iar ele de regula se instaleaza in bay-urile de 5.25”, si permit conectarea HDD-urilor sau a SSD-urilor de 2.5 sau 3.5” la calculator, in functie de caracteristicile rack-ului. Utilizand rack-urile respective este mult mai usor de conectat sau de deconectat dispozitivele la calculator, fara a mai fi nevoie de desfacerea intregului desktop pentru acest lucru.

Rack-urile externe se folosesc mult mai des decat rack-urile interne. Aceste rack-uri externe permit depozitarea SSD-urilor sau a HDD-urilor prin portul USB, direct la calculator. Acest lucru inseamna ca dispozitivul poate fi folosit precum un HDD sau SSD extern.

In ceea ce priveste conectivitatea, rack-urile externe pot fi conectate la calculator prin portul USB, iar cele mai multe rack-uri vin la pachet cu un cablu USB inclus, acesta fiind ideal pentru transferul rapid de date. Rack-urile externe de 2.5 inch sunt deasemenea alimentate prin cablul USB.

Porturile USB de care dispun aceste rack-uri sunt USB 2.0 si USB 3.0, insa extrem de important de mentionat este faptul ca portul USB 3.0 poate fi utilizat la un PC cu port USB 2.0, insa viteza va fi mult mai mica, de aproape 480 Mbps, comparativ cu cei 5 Gbps pe USB 3.0.

De precizat deasemenea este faptul ca se pot utiliza rack-urile externe si pentru a viziona filme pe tv, utilizand portul usb al televizorului. In schimb, rack-urile interne sunt conectate prin cablu SATA la calculator. SATA III permite de regula o viteza mai mare fata de portul 3.0, de aproape 6 Gbps.

In cazul in care aveti nevoie de un astfel de dispozitiv, puteti gasi rack-uri externe pentru HDD de la 2.5” la Vexio, iar in cele ce urmeaza veti descoperi cateva exemple.

HDD Rack Orico 3588US3 HDD Enclosure 3.5″ USB 3.0 este un prim astfel de dispozitiv spre care va puteti indrepta atentia. Acest dispozitiv este compatibil cu HDD/SSD 3.5? SATA, dispune de o capacitate maxima 10TB, are conectivitate USB 3.0, este construit din plastic, include cablu USB 3.0(1m), plug and play, si este compatibil cu: Windows/Mac/Linux/Unix.

Va puteti indrepta deasemenea atentia spre un HDD Rack Gembird for 2.5” SATA – USB 2.0, Aluminium, Black pe care il puteti achizitiona la un pret foarte atractiv, insa mai puteti descoperi multe alte modele interesante.

O alta optiune interesanta poate fi reprezentata de un HDD Rack External SSD Enclosure M2 (NGFF) SATA III to USB 3.0, aluminum, black de la DIGITUS, insa la Vexio veti putea descoperi o multime de alte astfel de dispozitive.

Leave a Reply