Daca beneficiezi de servicii de gaze naturale, trebuie neaparat sa stii ca in calitate de consumator ai o serie de drepturi, alaturi de indatoriri. Dar ce se intampla cand tu iti indeplinesti obligatiile si furnizorul nu? Sunt cazuri numeroase cele in care exista nereguli in furnizarea de servicii de acest tip, precum si nemultumiri de diferite feluri.

Daca te afli in situatia de a schimba furnizorul, din cauza ca esti nemultumit de serviciile lui sau pentru ca vrei preturi mai bune, atunci trebuie sa te pui in tema legat de procedura pe care o ai de urmat. De asemenea, cred ca ar trebui sa te interesezi mai in detaliu cu privire la drepturile pe care le ai.

In mod normal e de obligatia furnizorilor sa puna la dispozitia clientului final informatii transparente, atat in etapa precontractuala cat si in cea contractuala. Este necesara prezentarea tuturor acestora sub o forma completa, dar totodata clara si lizibila. Necesar este sa vizeze si conditiile comerciale de furnizare de gaze.

Trebuie sa fii pe deplin constient atunci cand semnezi contract cu un furnizor gaze naturale de obligatiile si drepturile ambelor parti.  Iti prezint mai departe cateva dintre cele mai importante. Le poti folosi ca masuri de protectie, dar si in conditiile in care intentionezi sa depui o sesizare referitoare la furnizorul curent.

  • Poti sa iti alegi furnizorul dupa cum crezi de cuviinta si sa accepti oferta pe care o consideri mai potrivita tie si bugetului tau. Neaparat trebuie sa te pui in tema legat de conditiile comerciale si de costurile implicate. Ai in vedere o negociere directa cu furnizorul, precum si regimul reglementat la furnizarea in regim concurential.
  • Ai dreptul sa primesti date de contact ale punctului unic de contact, respectiv de informare a furnizorului tau. Asta ar trebui sa se intample in momentul in care inchei contractul.
  • Se poate intampla sa doresti intreruperea, reluarea sau chiar limitarea furnizarii de gaze naturale, iar furnizorul trebuie sa iti ofere aceste posibilitati.
  • Poti de asemenea sa ii soliciti furnizorului masuri in care apar defectiuni.

In conditiile in care intentionezi sa iti schimbi furnizorul pentru ca nu ai reusit sa iti achiti facturile sau din alte astfel de motive, sa stii ca tine de obligatiile pe care le ai de indeplinit. Exista sanctiuni si penalitati prestabilite legat de care trebuie sa te pui la curent. Ar trebui sa faci asta mai ales daca stii ca esti in urma cu plata. Astfel, dintre indatoririle pe care le ai de indeplinit in calitate de consumator de gaze naturale amintesc:

  • Achitarea facturilor in mod integral
  • Achitarea majorarilor, consecinta a faptului ca plata nu a fost efectuata la timp
  • Oferirea accesului reprezentantului de sistem cand sunt necesare operatiunile de montaj, respectiv demontaj
  • Pastrarea echipamentului intr-o conditie corespunzatoare
  • Utilizarea aparatelor in conformitate, respectand legislatia in vigoare
  • Efectuarea verificarii periodice a dispozitivelor, revizia tehnica a instalatiei de utilizare dupa normele tehnice aprobate de ANRE

Desigur ca lista de exemple poate continua atat in cazul drepturilor, cat si a indatoririlor. De altfel, acestea ar trebui sa iti fie puse la dispozitie in cadrul contractului pe care il inchei cu furnizorul ales.

Leave a Reply