Se spune ca pentru a deveni un expert in programarea calculatoarelor exista mai multe drumuri de urmat. Nu avem de gand sa convingem acum pe nimeni si nici sa sugeram nimic din ce nu s-a probat.
Cert este ca, primul mod prin care poti deveni un expert in programarea calculatoarelor incepe prin a urma cursuri de programare si in a exersa programarea intr-o multime de alte lucruri diferite. Dintre toate, important este exersarea modelului de design, una dintre cele mai utile activitati.
Aceasta poate fi numita arta de a face o meserie din lucruri pe care le cunoasteti deja cum se face, obtinand astfel o multime de idei bune. Dar mai ales, ca sa ajungi sa fii un expert in programare IT, trebuie sa te angajezi iar si iar in proiecte gratuite. Construieste-ti propria activitate ca pe o distractie.
Mai apoi, conteaza intelegerea stiintei calculatoarelor. Acest lucru vizeaza matematica si logica intr-un fel oarecum neobisnuit. Aflati mai multe despre algebra booleana, nu doar elementele de baza pentru a face logica, dar si sistemul prin care logica poate opera algebra insasi.
Studiati mai multe genuri de algoritmi si structuri de date. Obiectele dintr-o cutie sunt mult mai mult de atat. Invatati automatematica si gramaticile si relatia dintre una si alta. Studiati grafica si teoria multimilor. Aflati mai multe despre complexitatea si optimizarea matematicii finite.
Un pic de calcul ajuta, de asemenea. Acestea nu sunt simple moduri de a invata cum sa programam calculatoare, ci sunt modalitati de intelegere a relatiilor din cadrul programelor in sine.
In al treilea rand, importanta este si intelegerea tehnicii de calcul si de arhitectura. In drumul lor spre jobul de programator IT, aceasta este partea pe care majoritatea nu o fac. Insa, se pare a fi un salt mare. Fa rost de un aparat sau ceva si incepe asamblarea.
Afla mai multe despre porti de baza, lucruri de sarma, folosind cips-uri sau relee si alte componente discrete. Afla cum software-ul face ca lucrurile sa se schimbe si cum poate influenta fluxul de electroni.
Nu in ultimul rand, importanta este si intelegerea oamenilor. Acest lucru depaseste orice studiu practic, insa fiecare program pe care il vei scrie vreodata implica o persoana, chiar si in cazul in care lucrezi singur. Aprofundati cateva studii despre antropologie, sociologie, psihologie si stiinte cognitive. Invatati cate ceva din literatura si poezie, limbi si culturi straine si sigur vei fi pe drumul care sa te duca spre succes in acest loc de munca.