Daca tocmai ai descoperit faptul ca ai alergie sau intoleranta la gluten, cu siguranta ai inceput deja sa te interesezi despre alternativele pe care le ai la dispozitie. Exista insa si persoane care isi doresc sa gateasca alimente fara continut de gluten, cu toate ca specialistii nu recomanda acest lucru atata timp cat organismul nu reactioneaza negativ la gluten.
Unul dintre produsele care nu trebuie sa lipseasca din bucataria unei persoane cu intoleranta la gluten este faina fara gluten. Este un ingredient de baza pentru foarte multe preparate, motiv pentru care gatitul fara faina ar putea parea imposibil in cazul multor retete.
Din fericire insa exista o multime de tipuri de faina fara gluten care pot inlocui cu succes clasica faina din grau.
Daca organismul tau prezinta intoleranta la gluten asa ca esti in cautarea unor noi tipuri de faina fara gluten pe care sa le folosesti atunci cand gatesti, atunci ai ajuns la locul potrivit. Impreuna cu echipa de la BioBoom am ales cele mai populare tipuri de faina fara gluten pentru a le prezenta in acest articol.
Despre faina fara gluten
Pentru a te asigura de faptul ca achizitionezi faina fara gluten sigura, atunci ar trebui ca pachetul acesteia sa fie inscriptionat un simbol care ilustreaza un spic de grau taiat. In cazul in care acesta lipseste, este foarte probabil ca produsul respectiv sa nu fie in totalitate fara gluten.
De asemenea, atunci cand folosesti faina fara gluten ar trebui sa respecti cu exactitate cantitatile de ingrediente mentionate in reteta. In caz contrar, sansele de esec sunt foarte mari.
Multe persoane aleg sa consume alimente fara gluten din dorinta de a slabi, insa specialistii nu recomanda o astfel de dieta. Renuntarea la gluten poate duce, printre altele, la ingrasare.
Plecand de la premisa ca ai alergie la gluten, iata care sunt tipurile de faina fara gluten care nu ar trebui sa iti lipseasca din casa:
Faina de orez
Faina de orez este foarte populara in randul persoanelor cu intoleranta la gluten. Aceasta poate fi folosita in amestec cu alte tipuri de faina fara gluten, sau singura. Preparatul cel mai cunoscut si mai apreciat din faina de orez sunt pastele din orez brun, care sunt mult mai sanatoase decat pastele obisnuite.
Faina de orez brun este, de asemenea, foarte buna pentru a gati paine. Aceasta formeaza o crusta foarte atragatoare si gustoasa, drept urmare poate fi folosita si pentru a pregati carnea de pui, de peste sau chiar creveti.
Faina de hrisca
Faina de hrisca este foarte apreciata pentru faptul ca are o compozitie bogata in nutrienti dar si pentru rolul sau antioxidant. Aceasta este folosita in mod special pentru pregatirea prajiturilor dar si in diferite combinatii cu alte tipuri de faina fara gluten.
Faina de migdale
Atunci cand vrei sa gatesti prajituri, tarte sau biscuiti poti folosi faina de migdale. Aceasta are un continut foarte bogat in grasimi bune si fibre, insa totodata are si suficient de multe calorii, motiv pentru care trebui sa ai grija la cantitatile consumate.
Faina din nuca de cocos
Atunci cand doresti sa prepari paine intr-un timp cat mai scurt, atunci ai putea opta pentru faina din nuca de cocos. Aceasta are un gust foarte dulce si se remarca prin capacitatea sa de a face aluatul sa creasca foarte repede. Continutul sau este bogat in grasimi bune, fibre si proteine.
Faina de porumb
O faina foarte populara la noi este faina de porumb. Aceasta este folosita adesea pentru a pregati mamaliga, insa la fel de bine poate fi folosita si pentru a pregati tortilla, briose sau peste. Exista chiar si retete de paine care implica utilizarea fainii de porumb, insa in cantitati destul de mici.
Amidon
Amidonul se obtine prin extractie din porumb sau din cartofi si este ideal pentru a inlocui faina obisnuita la creme, sosuri sau tocanite. Amidonul mai poate fi inclus si in lista de ingrediente a unor prajituri, oferindu-le o textura mai pufoasa. Este recomandata insa utilizarea amidonului din porumb, deoarece acesta nu are un gust care sa iasa in evidenta si sa strice aroma preparatelor.