Dacă ți-ai propus să-ți construiești propria locuință, atunci sunt multe lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare încă de la proiectarea acesteia. Zona pe care o alegi, tipul de materiale, toate acestea depind de cât de cald sau răcoare va fi în locuința ta pe timpul iernii respectiv verii.

De asemenea, o izolație potrivită poate influența și economia pe care o poți face la combustibil ținând cont că un preț centrale pe lemne poate ajunge destul de sus. Îți oferim aici câteva sfaturi care vor influența în mod pozitiv confortul termic al casei.

Izolarea zidurilor

Această tehnică a devenit din ce în ce mai populară și aduce foarte multe beneficii. Zidurile reprezintă suprafața cea mai expusă la mediul înconjurător. Piața oferă multe alternative, însă placarea cu polistiren expandat reprezintă cea mai ieftină soluție de pe piața autohtonă.

Specialiștii din domeniu ne sfătuiesc ca grosimea plăcilor să fie de minim 10 cm pentru ca izolarea să fie satisfăcătoare. Există și plăci mai mici, de 8 cm, însă acestea sunt considerate a avea o eficiență scăzută, dar și plăci foarte groase, ce pot depăși 30 cm în cazul caselor masive.

Dar să vorbim și despre alternativele care există în locul polistirenului expandat, alternative care promit o eficiență mărită și o circulație mult  mai bună a aerului prin pereți. Printre acestea se numără:  vata bazaltică, lâna naturală tratată, pasta de celuloză, alternative mult mai bune, dar care costă de 2-3 ori mai mult.

Izolarea termică îi permite casei să poată „respira singură” și acest lucru nu ar trebui neglijat.

Izolarea podelei

Aproape 25% – 30% din căldura unei case poate fi pierdută prin podea dacă aceasta nu este izolată corespunzător. Așa că, cum facem să o izolăm corespunzător?

Dacă locuința este nouă se recomandă o izolație din polistiren extrudat de minim 5 cm. Aceasta ar trebui să fie pusă sub placa de beton a pardoselii.

Plăcile de polistiren extrudat se vor așeza pe un strat de 10-15 cm de pietriș cu dimensiunea sortului între 7-15 mm, astfel apa se va menține sub nivelul plăcii de beton, iar suprafața poate fi ușor nivelată pentru o mai ușoară montare a plăcilor.

Dacă locuința este deja construită, cea mai simplă soluție este următoarea: hidroizolație, polistiren extrudat, șapă autonivelantă sau șapă de egalizare și parchet.

Izolarea elevației fundației

Această operațiune este de cele mai multe ori neglijată atunci când vine vorba de construcția unei case, cu toate că e foarte importantă.

În cazul unei fundații neizolate, la limita de jos a podelei apare fenomenul denumit „punte termică”. Acesta presupune pierderea de căldură și limitarea confortului la nivelul picioarelor.

Se recomandă ca izolația elevației fundației să se realizeze din același material din care au fost și izolate zidurile. În cazul polistirenului se recomandă aplicarea unui strat de hidroizolație între sol și partea inferioară a izolației. Acest lucru împiedică infiltrarea apei prin tencuiala ce va fi aplicată la finisaj.

Ca o concluzie, pentru ca centrala să dea maxim de randament, se recomandă reducerea pe cât posibil a suprafețelor neprotejate termic care sunt în contact direct cu exteriorul.

Leave a Reply