Ieri am fost si mi-am marit abonamentul la RDS si-am primit gratuit modemul pentru internet mobil. Personal nu am ce face cu el insa era moca, asa ca l-am luat, plus ca-l voi da cuiva care chiar sa-l foloseasca, free of charge. Ca si in cazul telefoanelor exista mai multe modele, dar cred ca toate sunt facute de Huawai.

digi1-1digi2-1

digi3-1

 

 

 

 

 

 

Poze facute cu mobilul lor, sa fiu tru.

Pachetul contine modemul, o cartela USIM si instructiunile de folosire. Instalarea este cat se poate se simpla. Se introduce sim-ul in modem, iar modemul in PC. Driverele sunt incluse si se instaleaza banal; next, next, next. Aplicatia cu care se face conexiunea are nevoie de o singura setare suplimentara ce consta in bifarea unei optiuni. Click Connect si gata, ai internet. Totul a durat mai putin de 5 minute.

Browsingul merge fara problema, nu am vazut mari diferente intre conexiunea FTTB obisnuita si cea mobila. Viteza este in mare cea pe care o ofera si orange-ul sau Vodafone, ceea ce inseamna ca avantajul este de partea RDS, ei dand acest serviciu gratuit la abonamentul de 39RON.

714291670

714302228

Ce-i ala metro nu stie si nici nu ma asteptam, merge la fel de prost (sau de bine) transferul pe un ftp din America si pe unul din bucuresti cu net de la RDS. Download undeva la ~150kBs si un upload execrabil de maximum 30kBs (destul sa scrii un post pe blog, enervant cand vrei sa incluzi si niste poze in el ce trebuiesc uplodate).

Downloadul http sta undeva sub 200kb ceea ce este decent in cazul in care vrei ceva mic, pana-n 100MB, altfel, cum zicea amicul porc, Rabdare si biscuiti.

2lkz18j

 

 

 
P2P-ul are tentative de a depasi limita de 200, ceea ce i-a si iesit, pe alocuri dubland aproape viteza. Asta insa nu vine “gratuit”. In apogeul downloadului utorrentul s-a hotarat sa-mi omoare streamingul CityFM si sa-mi deconecteze Y!M.

2j1q7eu

 

 

Sa iei un XviD de 700MB intr-o ora, o ora si ceva este accetabil insa trebuie tinut cont ca traficul este limitat la 3GB lunar, dupa care viteza scade de la 7,2Mbs la 128kbs, ceea ce este bine, ca nu platesti in plus.

Si daca tot vorbeam de streaming. CityFM a mers fara probleme aproximativ 20 de minute (pana am pornit utorrentul). Dar ei merg pe 128kbs, asa ca am ales aleator 5 posturi de radio la 320kbs de pe shoutcast. Dintre acestea 4 au mers impecabil, cel ce s-a incapatanat n-a vrut sa cante nici macar 2 secunde, stand permanent in buffer, sa zicem ca e vina lui!
Youtube merge fara buffering la 480p dar se ineaca des la 720p si trebuie sa astepti destul sa incarce filmul.

De mentionat este ca, la fel ca in cazul telefoanelor mobile, modemul se incinge destul de tare. Nu stiu daca este facut sa functioneze la o temperatura ridicata, dar daca ma iau dupa ce a patit telefonul, care acum nu mai functioneaza nici macar 12 ore fara sa fie incarcat, nu cred ca va avea o viata foarte lunga nici modemul.

Per ansamblu este bun la casa omului. Este aproape gratuit, ofera viteza pe care ti-o dau si restul providerilor de net mobil si satisface nevoile unui utilizator mediu de internet (mail, browsing, im). Un dezavantaj este limitarea la acoperirea DigiMobil care este varza intre orase, sa-l folosesti in tren cred ca va fi un calvar, conexiunea picand des, daca nu chiar de tot.
RDS-ul face bine ce face, momentan, iar in viitor nu putem spera decat la o imbunatatire a serviciilor, cine stie, poate renuntam de tot la alte servicii de telefonie si date.

Leave a Reply