In momentul in care pierzi un dinte nu numai ca incepe un lung proces de probleme ci intervin si anumite decizii. Primul pas este sa mergi la medic. Insa decizia finala iti apartine. Cum il inlocuiesti? Exista optiunea de implant sau de punte. Iata si care sunt diferentele pe care trebuie sa le cunosti.
Implantul versus puntea dentara
Din momentul in care un dinte este ca si pierdut se iau in calcul toate aspectele ce definesc starea pacientului. In cazul unei punti se actioneaza prin aplicarea de coroana peste structura de dinte natural, cu doua elemente la extreme ce pot acoperi gaura cauzata de pierderea unui dinte. Cu alte cuvinte, dupa cum si numele spune, puntea inseamna doi dinti naturali, piliti, imbracati in coroana, ce vor fi stalpii de suport pentru un dinte lipsa din mijloc.
Aceasta procedura presupune ca la un dinte lipsa sa fie lucrati 3 dinti. Riscurile sunt ca in timp gingia sa se retraga, puntea nemaiavand stabilitate, iar astfel sa fie necesara extinderea lucrarii la alti dinti.
Prin comparatie, cand vine vorba de implant dentar, lucrurile se rezuma la a inlocui strict ceea ce lipseste. Desigur ca este o operatie, implica introducerea si fixarea unui suport metalic in maxilar, care sa actioneze ca si structura osoasa naturala, adica cu stabilitate si durabilitate. Totul se realizeaza sub anestezie, urmeaza o perioada de refacere si o alta interventie ce finalizeaza procesul prin aplicarea de bont, adica partea superioara pe care se monteaza dintele asa cum se vede el la suprafata.
Fata de puntea dentara, implantul este o reusita cu beneficii pe termen lung. Aceasta procedura poate fi repetata la fiecare dinte sau masea lipsa. Dintii implantati se vor comporta ca si dintii naturali si se vor integra cu mult mai bine si mai confortabil pentru pacient.
Atunci cand se ia o decizie, multi tin cont si de pret. De fapt aici ar trebui sa se puna in balanta ce conteaza de fapt. Un pret mai mic, adica o lucrare ce va implica puntea dentara, va insemna pe termen lung necesitatea de a reinvesti si reface puntea. Desigur ca la implant nu se pune problema de asa ceva.
De asemenea, merita amintit faptul ca puntea implica slefuirea, pilirea si ajustarea dintilor vecini celui lipsa, pe cand implantul este independent si are suport unic, fara a afecta alti dinti. Din punct de vedere estetic si din punct de vedere al avantajelor, implantul este castigator detasat. Ceva totusi ar putea sa ii retina pe unii si anume timpul de realizare si finalizare a unui implant, ce este ceva mai lung fata de perioada de realizare a unei punti.
Din fericire, exista clinici cu medici foarte bine pregatiti, ce pot realiza in scurt timp intregul proces. Dupa extractie, daca este cazul, implantul realizat in aceeasi zi se poate aplica – o lucrare provizorie, care sa contribuie la starea de confort a pacientului.
Glumele spun ca primele doua variante de dantura natura ti le ofera, iar pentru restul trebuie sa platesti. Si daca tot ajungi sa platesti pentru lipsa unui dinte, se merita sa faci si cea mai buna investitie si una sigura, de durata. Ce alegi: implantul sau puntea dentara?