Din pacate, dantura noastra nu este din otel, iar odata cu trecerea anilor, se degradeaza si este nevoie sa recurgem la purtarea unei proteze dentare. Acest lucru poate parea destul de incomod si neplacut la inceput, dar dupa o scurta perioada totul va reintra in normal si veti constata ca procesul de masticatie se imbunatateste semnificativ, la fel ca si aspectul fizic.

Din punct de vedere constructiv, proteza dentara este la fel de dura ca si dintii naturali. Aceasta trebuie curatata si intretinuta pentru a avea o respiratie placuta, dar si pentru sanatatea tesuturilor care sustin proteza.

Ca si recomandare, proteza dentara trebuie purtata si ziua si noaptea doar in primele saptamani, pentru a va obisnui cu ea, insa dupa aceea ar trebui sa fie data jos, astfel incat se se poata reface gingiile.

In ceea ce priveste curatarea protezei, lucrurile sunt putin diferite decat in cazul dintilor naturali. Tartul nu trebuie indepartat cu pasta de dinti, din cauza faptului ca aceasta contine particule abrazive ce pot duce la matuirea ei, ci se foloseste o periuta moale, eventual chiar o periuta de unghii si se spala folosind apa si sapun. Se recomanda ca acest proces de intretinere sa se faca in fiecare zi, astfel incat sa se previna depunerile de tartu si placa bacteriana.

Cei care aleg paste adezive pentru a fixa mai bine proteza, trebuie sa aiba grija sa o curete foarte bine de aceasta pasta. In comert veti gasi o gama foarte bogata de produse pentru indepartarea tartrului de pe proteza dentara. Acestea se gasesc in forma lichida la sticlute sau sub forma de pastile.

Ca si masura de precautie, in momentul in care curatati proteza dentara, aveti grija cum o manipulati, pentru ca exista riscul sa se sparga daca va scapa din mana sau o loviti de un obiect mai dur. Pentru aceasta, ajutati-va de un vas mai micut sau chiar un prosopel, pentru a fi sigur ca nu se va deteriora.

Daca totusi se intampla sa o spargeti, sub nicio forma nu incercati sa o reparati dumneavoastra singur, pentru ca o puteti distruge in totalitate, ci mergeti imediat la o clinica stomatologica din iasi sau apropierea dvs. Ca si moment al zilei, cel mai bine ar fi sa o curatati seara, inainte sa mergeti la culcare, iar dupa aceea va trebui sa o puneti intr-un vas cu apa rece.

Nu o lasati sa se usuce si nici nu o puneti in apa calda, deoarece exista riscul sa se deformeze si nu veti mai putea sa o purtati sau o sa va creeze disconfort in cavitatea bucala.

Nu uitati ca si proteza dentara face parte din corpul dumneavoastra si asa cum va curatati in fiecare dimineata gingiile si limba, la fel va trebui sa o ingrijiti si pe aceasta.

Si aveti in vedere ca oricat de bine ati intretine-o, proteza dentara trebuie schimbata la fiecare cinci ani.

Leave a Reply