Cu siguranta in cazul in care locuiti la casa si aveti o pasiune pentru reparatii si mestesugarit, veti dori sa va indreptati atentia spre aparate si invertoare de sudura, asa ca vom discuta in urmatoarele randuri despre aceste echipamente, si veti descoperi cele mai pretioase sfaturi pentru a stii cum sa va alegeti un asemenea echipament.
Tipologia
Un aparat de sudura poate utiliza mai multe metode de lucru, iar in continuare vom enumera cateva: sudura cu electrod (MMA), sudura cu fir, sudura cu mediu de gaz inert (TIG), sudura cu flacara oxiacetilenica.
De-asemenea, exista si metode nou brevetate, cum ar fi cea cu plasma, fascicul de fotoni sau fascicul de electroni, insa acestea sunt procedee mai rar intrebuintate in mod conventional. In cazul in care doriti o metoda profesionala, alegeti cu incredere varianta MMA, adica sudura cu arc electric.
Materialul de sudat
Materialul de sudat poate fi otel, otel inoxidabil, fonta, aluminiu, cupru, titaniu etc. In momentul in care veti lucra mai mult cu otel sau cu otel inoxidabil, aproape orice tip de aparat de sudura va face fata provocarii fara probleme.
In schimb, aluminiul este unul dintre cele mai pretentioase materiale de sudat, acesta avand conductibilitate mare si deformandu-se usor datorita temperaturilor ridicate, motiv datorita caruia, se va intrebuinta un dispozitiv TIG sau orice alta versiune care functioneaza pe curent alternativ, pentru a suda aluminiu; evitandu-se astfel aparatele cu electrod consumabil.
Materialul electrodului suportat
Acesta poate fi de adaos sau permanent. Versiunile cel mai des folosite de electrozi de adaos sunt: rutilici, bazici sau celulozici. In cazul in care se doreste o sudura de mare finete, care sa poata fi realizata in orice directie, chiar si pe verticala, atunci cu siguranta va fi nevoie de un aparat de sudura care foloseste electrozii rutilici.
Avantajul acestor electrozi este ca se descurca bine la curent continuu si alternativ, in timp ce arcul electric obtinut are stabilitate mare.
De precizat insa este faptul ca, calitatea imbinarilor va fi mai scazuta si mai vulnerabila in ceea ce priveste rezistenta la un soc mecanic. Pentru sudare conventionala cei mai indicati sunt electrozii bazici, chiar daca se consuma mult material de adaos, insa imbinarea va fi foarte rezistenta
In conditiile in care va alegeti aparatul pentru a suda in mare parte tevi, va fi necesar sa va asigurati de faptul ca modelul ales poate utiliza electrozi celulozici, acestia fiind cei mai indicati in respectiva situatie.
Nivelul de randament
Acesta este un alt detaliu care conteaza cand trebuie ales un aparat de sudura, si este descris pe baza raportului dintre energia consumata, calitatea sudurii si pretul de achizitie al dispozitivului.
In cazul in care cel mai mult conteaza calitatea aparatului si indicatorii de performanta, va puteti indrepta atentia spre unul cu invertor, chiar daca investitia va fi una destul de mare. Invertoarele de sudat ofera avantajul utilizarii curentului continuu, dar si posibilitati avansate de control electric.
In plus, acestea va si garanteaza oportunitatea de a lucra cu orice tip de electrod. Nu in ultimul rand, precizam faptul ca un asemenea echipament genereaza putere mare de topire si au un consum foarte redus de energie.
In schimb, o versiune traditionala de aparat MMA este ideala daca nu doriti sa cheltuiti multi bani, iar un asemenea aparat foloseste doar electrozi rutilici si ofera metoda de functionare doar in curent alternativ, aceste exemple fiind si mari consumatoare de energie.