Gandirea negativa contribuie la dezvoltarea si persistenta anxietatii in situatii sociale si afecteaza inclusiv performanta pe toate planurile. Cele mai multe terapii pentru anxietate sociala implica o componenta dedicata schimbarii stilului de gandire negativ privind anumite situatii din mai multe moduri utile si pozitive.

Cheia pentru a schimba gandurile negative, este de a intelege modul in care crezi acum si apoi sa utilizezi strategii pentru a modifica gandurile sau a reduce impactul acestora.

De obicei, aceste etape sunt realizate cu un terapeut, dar ele pot fi, de asemenea, modificate pentru a face parte dintr-un efort de auto-ajutorare pentru depasirea anxietatii sociale. Mai jos sunt cateva sugestii care va vor ajuta in schimbarea tiparelor negative de gandire.

1. Intelegerea stilului de gandire

Unul dintre primii pasi spre schimbarea modelelor negative de gandire este intelegerea modului in care gandesti acum. De exemplu, daca aveti tendinta de a te vedea ca pe un succes complet sau un esec iremediabil in orice situatie, atunci esti angajat intr-o gandire de tip alb-negru. Acest model de gandire implica denaturarea realitatii si modalitati irationale legte de viziuni si oameni.

2. Oprirea gandirii negative

Una dintre componentele de baza ale unui plan de tratament de la un psihoterapeut Bucuresti care implica terapia cognitiv comportamentala este restructurarea cognitiva. Acestea proces ajuta la identificarea si schimbarea gandurilor negative si transformarea lor in raspunsuri mai utile si de adaptare.

Daca faci o astfel de terapie in restructurare pe cont propriu, acest lucru presupune un proces pas cu pas prin care gandurile negative sunt identificate, evaluate pentru precizie si apoi inlocuite. Desi la prima vedere este greu sa crezi in acest nou stil, cu timp si cu practica, gandurile pozitive si rationale vor veni mai natural.

3. Invata sa faci fata criticilor

In plus fata de restructurarea cognitiva, o alta componenta care este uneori de ajutor implica ceva cunoscut sub numele de apararea ferma a sinelui. Deoarece este posibil ca o parte din timp oamenii sa va critice si sa va judece, este important sa fiti in stare sa faceti fata.

Acest proces este de obicei realizat in terapie cu un schimb intre client si terapeut, conceput pentru a construi competente in asertivitate si raspunsuri asertive la critici. Aceste aptitudini odata invatate sunt apoi transferate in lumea reala prin teme pentru acasa.

4. Practicarea atentiei

Atentia isi are radacinile in meditatie. Este practica desprinsa din gandurile si emotiile tale si vizualizarea lor in calitate de observator extern. In timpul antrenamentului, vei invata cum sa-ti vizualizezi gandurile si sentimentele ca pe niste obiecte plutitoare care trec pe langa tine si pe care le puteti opri, respecta sau lasa sa treci.

Obiectivul practicarii atentiei active este cel de a obtine controlul asupra reactiilor emotionale la anumite situatii, permitand partii de gandire a creierului sa le preia.

Leave a Reply