Femeile aveau alte haine mai ales pentru hora si dansuri colective practicate la nunti si la sarbatorile din sat. Asfel de haine puteti cumpara si in prezent accesand rochii de ocazie cu motive populare.

Arta de a face bluze romanesti este predata din generatie in generatie, de la mama la fiica. Tunica este cel mai adesea facuta din in, canepa, matase sau bumbac. Motivele sunt aranjate intr-o coloana a trunchiului si a manecilor. Uneori geometrice, uneori reprezentative: fluturi, flori si alte elemente naturale pot fi ascunse intr-o intercalare a broderiei.

Initial purtate de femei de la tara, bluzele romanesti s-au strecurat de-a lungul timpului in dulapurile regale. La mijlocul secolului al XIX-lea, printesa Elizabeth din Romania a introdus aceasta imbracaminte traditionala in trend.

Aproximativ un secol mai tarziu, renumitul pictor Henri Matisse a facut-o populara in Franta. Cu Bluza romaneasca, pictura finalizata in aprilie 1940, dupa sase luni de munca, care sustine rochia traditionala in lumea artei si ii confera vizibilitate internationala, ia a devenit cunoscuta.

De la ruralul romanesc la curtea regala si picturile lui Matisse, ia a trecut epocile si granitele. A fost chiar revazuta in colectiile de haute couture, ale lui Yves Saint-Laurent in 1981, inainte de a veni sa umple rafturile Zara sau H & M. Departe de traditie, bluzele acestor lanturi de imbracaminte nu au prea multe in comun cu ia pe care unii artizani romani inca o fabrica in ceea ce priveste cultura stramosilor lor.

Ia, bluza romaneasca este una dintre piesele de imbracaminte specifice costumului romanesc. Femeile sunt singurele care o poarta. Cu pseudonimul de camasa carpatica sau camasa dacica, originea sa dateaza din cultura dacica antica si se regaseste pe basoreliefuri de cu 2000 de ani in urma. Specialistii o numesc camasa vlaha si considera ca este una dintre contributiile romanilor la diversitatea europeana de imbracaminte.

Camasa romaneasca se distinge prin forma sa specifica, cu maneci largi si prin broderia bogata cu culori naturale armonioase. A fost purtata de-a lungul timpului de catre tarani, artisti, dar si de monarhii romani. In plus, a inspirat artisti precum Matisse, care a semnat faimoasa pictura “Bluza romana”, reprezentand o femeie purtand camasa romaneasca.

Camasa este tesuta manual de femei din zonele rurale si necesita o multime de ore de munca si dedicare. Este o chestiune de a alege simbolurile potrivite celui care o va purta. Exista mai multe simboluri, cu semnificatii diferite, in functie de zona specifica in care este creata camasa. Unul dintre simbolurile reprezentative este spirala, care exprima evolutia vietii.

In unele zone, taietura si calitatea materialului si a modelelor cusute pe camasa au fost direct proportionale cu resursele materiale ale femeii. Cu toate acestea, indiferent de resursele materiale, a existat o tendinta generala de simplificare a ornamentelor cu varsta, deoarece hainele batranilor erau mai terne.

In prezent, tot mai multe fete poarta camasi traditionale, suntem martorii unei reveniri la modelele autentice. Designeri celebri precum Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier, Oscar de la Renta, Tom Ford si Philippe Guilet au fost inspirati de costumul traditional romanesc.

Leave a Reply